Ivayka

Essentiële oliën voor mens en dier

Essentiële oliën voor mens en dier

Open Book
Keyboard
MacBook
Crocus
Blueberries
Light Bulb
Reed
Stacks Image 7
Stacks Image 308
Stacks Image 312
Onderstaande informatie is van belang met betrekking tot veilig gebruik van essentiële oliën. Omdat ze zo geconcentreerd en puur zijn zijn er een aantal regels waar je je aan moet houden bij het gebruik van deze oliën.

Dieren:
De meeste oliën zijn veilig om bij dieren te gebruiken. Afhankelijk van het diersoort en de grootte en leeftijd van het dier wordt bepaald of druppels onverdund gebruikt kunnen worden of verdund moeten worden. Dwing een dier nooit om aan een olie te moeten ruiken of proeven! Dieren ‘weten’ van nature of iets goed voor ze is of niet. Net als voor mensen met medicijnen geldt dit ook voor dieren, overleg met je dierenarts of het veilig is om deze oliën naast de medicatie te gebruiken. Bepaalde oliën kunnen zeer giftig zijn voor katten. Den en Citrus oliën in het bijzonder. Raadpleeg de dierenarts als je niet zeker bent over het toepassen van welke essentiële olie bij je huisdier.

Begin rustig aan:
Young Living essentiële oliën zijn erg geconcentreerd, dit betekent dat de werking sterk is, onderschat dit niet. Het is dan ook aan te raden om langzaam te starten met de oliën en niet alles in 1 keer te willen proberen. Begin met 1 olie en kijk hoe jij of je dier hierop reageert. Gaat dit goed, dan bouw je dit op door andere oliën toe te voegen. Luister naar je lichaam en kijk of je tekenen van detox (ontgiften) ervaart. De voornaamste detox klachten zijn huiduitslag, hoofdpijn, vermoeidheid en darmklachten. Mocht je merken dat dit ontstaat of verergert na het beginnen met de oliën, neem dan een stapje terug. Drink tevens veel zuiver water, zodat je afvalstoffen makkelijker je lijf uit kunnen.

Informatie:
Elk potje Young Living essentiële oliën heeft een label vol met nuttige en belangrijke informatie. Aan de voorkant van elk flesje staat de naam van de olie en de 100% therapeutische kwaliteit vermeld (wat betekent dat het de hoogste kwaliteit essentiële olie op de markt is). Daarnaast staat er nog op hoeveel ml er in het flesje zit, dit is 5 ml of 15 ml. Young Living heeft single oliën (1 enkele plant wordt dan gebruikt) of blends (meerdere oliën worden dan gemixt tot een nieuwe olie).
De achterkant van het label geeft juist aan wat er allemaal in de olie is verwerkt (bij kleine 5 ml flesjes moet je een stukje van het label losmaken om dit te zien) en hoe je de oliën kunt gebruiken, aromatisch, plaatselijk en/of als dieetsupplement. Niet alle oliën kun je namelijk op alle drie de manieren gebruiken, dus lees dit altijd even na! Tevens zullen ze aangeven of een olie wel of niet verdund dient te worden en in welke verhouding. Verdunnen doe je met een draagolie, zoals bijvoorbeeld V-6, olijfolie, kokosolie of jojoba-olie. Er staat ook nog een uniek nummer op elk flesje. Young Living vindt kwaliteit het allerbelangrijkste en door elk flesje een eigen nummer te geven, kunnen ze een soort van Track and Trace doen, mocht zich ooit een probleem voordoen.

Gebruik je logica en denk na:
Bijna altijd zijn essentiële oliën veilig om te gebruiken, zelfs als je al andere medicatie slikt. Maar er zijn bepaalde oliën, zoals Grapefruit olie bijvoorbeeld, die ervoor kan zorgen dat je eigen medicatie niet meer goed werkt. Dit wil je natuurlijk niet, dus is het ten allen tijde aan te raden om – als je voorgeschreven medicijnen gebruikt – eerst met je behandelend arts te overleggen of het veilig voor jou is om deze oliën naast je medicatie te gebruiken.

Baby’s:
De meeste oliën zijn veilig om bij kleine kinderen te gebruiken, als ze maar goed worden verdund. Debra Raybern heeft hier een handig boek over geschreven, genaamd “Gentle babies”. Zorg er altijd voor dat de oliën buiten het bereik zijn van kleine kinderen. Een aantal oliën hebben zelfs veiligheidsdoppen, omdat ze niet veilig zijn om door te slikken (omdat er in de olie Wintergreen zit verwerkt).

Zwangerschap:
Veel essentiële oliën zijn volkomen veilig om te gebruiken tijdens je zwangerschap en kunnen voor veel verlichting zorgen en voor vermindering van zwangerschapskwaaltjes. Er zijn echter een paar oliën die je niet kunt gebruiken als je zwanger bent. Dit staat allemaal in het “Gentle Babies” boek vermeld!

Reacties op de oliën:
Als je allergisch bent voor bijvoorbeeld lavendel dan is het wellicht niet een goed idee om Lavendel olie te gaan gebruiken. Toch is dit dus niet altijd het geval en het hangt erg van de olie af die je gebruikt. Door het distillatieproces zit er zo goed als geen proteïne (wat meestal een allergische reactie veroorzaakt) in de olie om de kans op allergische reacties te verkleinen. De meeste mensen kunnen dan ook met een gerust hart de oliën gebruiken. Wel is het wijs om eerst met je behandelend arts te overleggen en wellicht kun je eerst een klein beetje uitproberen op een minder gevoelig gedeelte van je lichaam (bv. achterkant van je hand). Ben je allergisch voor noten, dan is het wellicht handig om met Young Living zelf contact op te nemen voor het beste advies over welke producten niet te gebruiken.

Producten die kokosolie bevatten:
Awaken, Breathe Again roll-on, Deep Relief roll-on, Stress Away roll-on, Tranquil roll-on, Valor en de Valor roll-on.
Producten die amandelolie bevatten:
Acceptance, Awaken, Cel-Lite Massage Oil, Cel-Lite Massage Oil, Cinnamint Lip Balm, Dragon Time Massage Oil, Genesis Hand and Body Lotion, Grapefruit Lip Balm, Hope, Into the Future en Lavender Lip Balm.

Citrus oliën:
Lemon, Lime en Orange zijn Young Livings Citrus oliën. Ze ruiken niet alleen heerlijk, maar je moet er ook voorzichtig mee zijn als je deze oliën gebruikt. Doe je namelijk een paar druppels van deze olie in plastic, dan breken ze dit dus af. Dus je kunt ze 100% veilig gebruiken, maar dan wel in een glazen glas, geen plastic.

Licht gevoelig:
Sommige essentiële oliën zijn lichtgevoelig. Dit betekent dat ze meer zonlicht opnemen dan dat je huid normaal zou doen. Op het label staat dit aangegeven. Meestal moet je ervoor zorgen dat je na aanbrengen je huid 12 tot 24 uur niet blootstelt aan direct zonlicht.


Bewaaradvies:
Young Living essentiële oliën hebben geen houdbaarheidsdatum, maar je moet wel zorgen dat ze op een donkere en koele plaats worden bewaard. De flesjes zijn al gemaakt van een donker glas, dat is precies om deze reden, zo komt er weinig licht naar binnen. Zorg dus dat ze niet in direct zonlicht staan, zodat de therapeutische kwaliteiten van je olie worden behouden.

Wat mag echt niet?
Je mag essentiële oliën echt niet in open wonden, gehoorgang of ogen krijgen. Krijg je nou bijvoorbeeld wel wat in je oog doordat je per ongeluk in je oog wrijft, doe er dan gelijk olijfolie op of gewone melk zodat je het verdund. NOOIT met water, want dan versterk je het alleen maar!

Het is altijd aan te raden om eerst een medisch professional te consulteren voordat je met deze oliën start, vooral als je een medische conditie hebt of voorgeschreven medicijnen gebruikt voor je gezondheid. De informatie op deze site is niet bedoeld om adviezen van je dokter te vervangen of te diagnosticeren van enige medische conditie.