Ivayka

Essentiële oliën voor mens en dier

Essentiële oliën voor mens en dier

Open Book
Keyboard
MacBook
Crocus
Blueberries
Light Bulb
Reed
Stacks Image 7
Stacks Image 230
Stacks Image 234

De invloed van geur is te splitsen in twee delen, het effect van de geur, en de associatie met die geur.
Het
effect van de geur is geen kwestie van smaak. Geuren worden door de neus opgenomen en activeren het limbisch stelsel. Dit deel van de hersenen is verantwoordelijk voor onze stemming en stuurt als het ware een signaal naar de hersenen om een gevoelshormoon te produceren. Dit effect vindt bij alle mensen/dieren in alle culturen op dezelfde manier plaats.

De geur van citroen heeft bijvoorbeeld een verkwikkend effect terwijl de geur van lavendel juist zorgt voor ontspanning.

Stacks Image 106
Het maakt dus niet uit of je de geur lekker vindt of niet, het effect is hetzelfde.

Een geur heeft ook een bepaalde
associatie, de associatie is de vertaling naar een bepaalde herinnering of gevoel dat jij aan de geur hebt gekoppeld. In tegenstelling tot het effect is een associatie dus helemaal persoonlijk.

Het parfum van je eerste lief zal bij jou een heel ander gevoel oproepen dan bij een nader persoon, net als de geur van vers gemaaid gras bij de één met de lente associeert terwijl iemand met hooikoorts het juist negatieve gevoelens oproept.
Of een hond die de zee ruikt wordt opgewonden omdat hij de zee
associeert met rennen en spelen in het water.

Hoe te gebruiken?

Essentiële oliën worden zowel op mensen als dieren met succes toegepast. Het gebruik van de oliën kan via de inademing, via inname, op de huid of via verdamping. Als de geur wordt ingeademd worden de aroma’s naar het limbische systeem van de hersenen gestuurd waar ze een directe werking hebben op de emoties en/of de gemoedstoestand. Zo kalmeert de ene olie en is de andere olie juist opwekkend.

Door inademing, massage en inname komen de oliën ook in het bloed terecht, waardoor het door het hele lichaam wordt gestuurd. De toepassing is afhankelijk van de klacht of het probleem.
Stacks Image 360
Young Living oliën zijn van 100% zuiver therapeutische klasse en ze kunnen gebruikt worden op de volgende manieren:

Aromatisch

ADEMEN
Door rechtstreeks uit het flesje te ademen, met een diffuser, of door een druppel in je handpalm te doen en even te wrijven om vervolgens een kommetje te maken met je handen om je neus en je diep adem haalt.

Lokaal

HUID
Door een druppel op de huid, rechtstreeks op de plek waar je last hebt of op het corresponderende Vita Flex punt op je voeten, of een paar druppels in de hand, even met handpalmen tegen elkaar wrijven en de olie op specifieke locaties masseren.

INWENDIG
Door de essentiële oliën in een plantaardige capsule te doen en door te slikken. Of toe te voegen aan vloeistoffen en opdrinken of door direct op de tong te laten vallen en doorslikken.

MOND
Door de geselecteerde olie in de mond onder de tong of in de wangen te wrijven, zonder door te slikken.

Draagolie
Sommige essentiële oliën moeten worden verdund met een andere olie, dit noem je een draagolie. Goede draagoliën zijn biologische olijfolie, kokosolie, avocado-olie, jojoba-olie of amandelolie. Draagoliën worden vaak gebruikt om de sterkte van de therapeutische klasse in essentiële oliën te verdunnen als we die op de huid aanbrengen.